BALLONGIMPORT.SE

 

 

VÄLKOMMEN TILL DEN NYA WEBSHOPPEN FÖR

BALLONGER

 

 

 

 

 

 

HEM

 

GALLERI

 

BALLONGER

 

BALLONGER MED TRYCK

 

TILLBEHÖR

 

>HELIUM

 

PRISER

 

ORDER

 

KONTAKTA OSS

 

LÄNKAR

 

BALLONGFAKTA

 

BALLONGBLOGGEN

 

 

 

 

 

 

 

Helium

 

Helium (He) är det näst lättaste grundämnet vi känner till. Lättare än helium är dock vätgas. Men den väljer man att inte använda till ballonger då den är extremt brandfarlig (explosiv).

Helium däremot är varken brandfarligt, giftigt eller miljöskadligt. Därför lämpar det sig ypperligt att använda för ballonger.

Varning! Men därför inte sagt att helium är helt ofarligt. Vid direkt inandning, dvs att det sugs in t. ex. direkt från en helium fylld ballong så är det farligt därför att det fungerar kvävande. I en heliumfylld ballong finns inget syre och att suga in ett stort andetag för att få ”Kalle Anka” röst kan därför vara farligt.

Gasen är som sagt inte giftig utan används flitigt inom livsmedelsindustrin, medicinskt bruk, svetsning och även av dykare som inandningsgas. Då tillsätts syre i lämplig mängd och den kvävade effekten upphör. Den luft vi andas in vid jordens yta blir giftig under tryck och går inte att andas in av dykare som är djupare än 30 meter under ytan. Kvävet blir då giftigt och ersätts därför av helium.


Helium är en biprodukt vid framställning av naturgas. Upp till 7 % av den direkt uppumpade gasen är helium. Genom att frysa naturgasen så kan heliumet utvinnas då helium knappt går att frysa. Dess frys och kokpunkt (4.22 grader Kelvin) är i stort sett lika med den absoluta nollpunkten.


Helium är en av universums vanligaste beståndsdelar (näst efter vätgas). Där det finns 12 gånger så mycket helium jämfört med de tyngre materierna tillsammans.


Heliumatomen är mycket liten jämfört med andra atomer eller molekyler. Därför finns den nackdelen att gasen läcker ganska snabbt ut rakt genom ballongens gummi. Den passerar helt enket emellan gummimolekylerna i den uppblåsta ballongen och vidare ut i atmosfären. En ballong uppblåst med luft håller sin form lätt i 2 veckor medan en heliumfylld ballong är rejält mindre efter 12 timmar. (för att ungå detta kan man använda High Float) Ungefärlig åtgång av helium.

Detta gäller den vanligaste storleken 11 tum.

flaskstorlek räcker till antal ballonger (ca) pris för gasen
2,5 liter 30 st

446:-

10 liter 120 st

1.298:-

20 liter 240 st

1.812:-

50 liter 600 st

4.163:-

 

Detta är ca priser exkl. moms

(priser från 2011-Feb)

 

Utöver priserna ovan tillkommer en hyra av gasflaskan som ligger på 5-10:- per dygn.

Du behöver också ett munstycke som du kan köpa/hyra eller eventuellt få låna till att kunna fylla dina ballonger med.

 

Hör av dig helst en vecka innan du behöver gasen så är du garanterad att det finns.

 

OBS! Vi har inga heliumtuber på lager och skickar heller inga  till kund. Det klassas som farligt gods (tryckbehållare). Dessutom väger det mycket.

Det finns lokala utlämningsställen för detta runt hela landet.

Du kan finna din via www.aga.se eller www.hyreshuset.se(stockholmsområdet)

 

 

 

LKLKJ